Το ΕΣΡ ομοφοβικο ως το κοκαλο

Την περασμένη Άνοιξη, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, έπεσε θύμα ενός ακατάσχετου ομοφοβικού παραληρήματος από τον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο. Το γεγονός έλαβε χώρα,  στη ραδιοφωνική – κοινή εκπομπή, με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο, ”Οι Αντίθετοι” στον Alpha. Αφορμή για το ξέσπασμα του Βερύκιου στάθηκε η δημοσίευση του Κορτώ (στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook) πως δεν θα πολιτευθεί μαζί με το Ποτάμι καθώς ”παραμένει αφοσιωμένος – ταγμένος – σε δυο μόνο πράγματα σ’ αυτή τη ζωή: στον άνδρα του και στα βιβλία του”.

Στην εκπομπή αυτή, ο δημοφιλής δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων γενικόλογων ομοφοβικών τσιτάτων, υπαινίχθη πως ”το ήθελε το δαχτυλάκι του” ο Κορτώ, συμπέρανε πως ”έχει δυο τρεις γκόμενους” επειδή ”βγαίνει με ντουντούκα και δηλώνει πίστη στο σύντροφο του”, τον αποκάλεσε ”παρθενοπόπη” και πως ”μόνη της δηλώνει η κυρά Αυγουστίνα ότι είναι η γυναίκα της παρέας”, ενώ τέλος ισχυρίστηκε πως ”η δήλωση του είναι προϊόν επικοινωνιακής πολιτικής” καθώς ”εξέθεσε και χρησιμοποίησε τον Θεοδωράκη για τη δική του γκαβλάντα”.

Ομοφοβία Βερύκιου & ΕΣΡ_1

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα σχόλια του Βερύκιου προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και ένα αυθόρμητο κύμα συμπαράστασης εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του Κορτώ. Ο Βερύκιος κατόπιν πιέσεων από την ΕΣΗΕΑ και κάτω από το φόβο του Πειθαρχικού, ζήτησε μεταμέλεια. Ο Κορτώ, όμως, δικαιολογημένα αποφάσισε, να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προστατέψει τους ανθρώπους που αγαπά, οδηγώντας την υπόθεση στα δικαστήρια.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, όμως, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, απεφάνθη διαφορετικά. Με μειοψηφία (!) επέβαλλε στον Βερύκιο το πενιχρό πρόστιμο των 3.000 ευρώ (!) και μάλιστα με την αιτιολογία ”της ευπρέπειας του λόγου”. Το ΕΣΡ υποβάθμισε το γεγονός, απογυμνώνοντας το, από το απρόκλητο ρατσιστικό περιεχόμενο του. Ταυτόχρονα, αγνόησε  επιδεικτικά τη διάταξη για τον ομοφοβικό λόγο που περιέχει ο κώδικας δεοντολογίας που η ίδια η αρχή έχει συντάξει.

Ο δικηγόρος του Κορτώ, έκανε ”αίτηση θεραπείας”, επειδή το πρόστιμο θεωρήθηκε πως ήταν χαμηλό και δεν πληρούσε όλους τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να επιβληθεί. Το ΕΣΡ αποφάσισε να επανεξετάσει την υπόθεση και τελικά να την απορρίψει μιας και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κ. Λασκαρίδη, ο συγγραφέας ”δεν θα είχε καμία ωφέλεια από αυτήν και εντεύθεν έννομο ενδιαφέρον” .

Λες και ο παραδειγματισμός και η τιμωρία αυτού που χλευάζει, επειδή κρατάει ένα μικρόφωνο, δεν είναι όφελος για τον θιγόμενο, αν αποθαρρύνει τον φοβικό και είρωνα θύτη, από την επανάληψη μιας τέτοιας συμπεριφοράς.

Ταυτόχρονα, η απόφαση λέει, πως ”η λέξη ”ιδιαιτερότητα” δεν ενέχει απαξίωση, εξευτελισμό ή απομόνωση αλλά υποδηλώνει μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα η οποία σχετίζεται με μια κοινωνική ομάδα, μεταξύ των πολλών άλλων, οι οποίες συνθέτουν μια ανοιχτή, σύγχρονη, δημοκρατική κοινωνία”.

Ομοφοβία Βερύκιου & ΕΣΡ_2

Τόσο ανοιχτή και τόσο δημοκρατική, που η ανεκτικότητα του συγκεκριμένου δημοσιογράφου , εξαντλείτε στο να μιλάει με απαξιωτικό τρόπο για τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου άλλου. Μπορεί το ΕΣΡ να οραματίζεται μια ιδανική κοινωνία, η κοινωνία όμως αυτή, δεν λειτουργεί ισότιμα ακόμη και ο παρεμβατικός αυτός φορέας δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τις ευθύνες που του αναλογούν ώστε να οδηγηθούμε γρήγορα σε αυτή. Και μόνο που γίνεται λόγος για ”ιδιαιτερότητα”, είναι επικίνδυνο, δημιουργεί διάκριση και σύγχυση στο μυαλό των συντηρητικών μυαλών, η οποία ενισχύεται από τις εκκωφαντικές κραυγές του εν λόγω δημοσιογράφου.

Τέλος, το ΕΣΡ έκρινε πως, ”δια της επίμαχης ραδιοφωνικής εκπομπής δεν ενθαρρύνθηκε ο εξευτελισμός ή η κοινωνική απομόνωση του Αύγουστου Κορτώ λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού του”.

Ίσως θα έπρεπε να λιθοβοληθεί στην πλατεία του χωριού, ο Κορτώ, για να γίνει κατανοητό το σκεπτικό της τελευταίας πρότασης. Η διάθεση για δημόσια ταπείνωση όχι μόνο υπονοήθηκε αλλά και ως ένα, και σίγουρα όχι αμελητέο βαθμό, εκφράστηκε. Τ’ ότι δεν φοράνε όλοι οι ακροατές παρωπίδες και όταν συντρέχει πραγματικός λόγος επιδεικνύουν γρήγορα και προοδευτικά αντανακλαστικά δείχνει  απλούστατα πως αυτός που έπρεπε κοινωνικά να απομονωθεί είναι ο κ. Βερύκιος και κάτι τέτοιο αμέσως επετεύχθη. Είναι τυχερός, πάντως, ο Κορτώ που όχι μόνο έχει συμφιλιωθεί με τον ”γενετήσιο του προσανατολισμό” αλλά τον έχουν αποδεχθεί και τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Σε μια άλλη, πρόσφατη περίπτωση, το ΕΣΡ επέβαλλε πρόστιμο 30.000 ευρώ, επειδή, ο Λάκης Λαζόπουλος χρησιμοποίησε, στα πλαίσια της γνωστής πολιτικής του σάτιρας, τη λέξη ”πουτάνες” για να περιγράψει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και τη λέξη ”μπουρδέλο” για να χαρακτηρίσει  την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, με την ειδοποιό διαφορά πως ”αυτοί σε πηδάνε, αντί να πηδάς”.

Ομοφοβία Βερύκιου & ΕΣΡ_3

Το σκεπτικό αφορούσε πάλι τη ”χρήση κακής γλώσσας”, μόνο που επειδή ο τηλεπαρουσιαστής σημειώνει μεγάλη τηλεθέαση και έχει και επιρροή, το να προσβάλει και να κακοχαρακτηρίσει μια ολόκληρη κυβέρνηση, μπορεί να επιφέρει πολύ μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο. Εκτός κι αν αγανάκτησαν οι θιγμένες ”πουτάνες” και το ΕΣΡ αποφάσισε να προστατέψει και να αποκαταστήσει την υπόληψη αυτών των γυναικών.

Και στις δυο περιπτώσεις, πάντως, το σκεπτικό για την επιβολή του όποιου προστίμου, ήταν η απρεπής χρήση της γλώσσας και όχι η προσβολή και στοχοποίηση κάποιας κοινωνικής ομάδας. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για τον τρόπο που λειτουργούν και προπαντός σκέπτονται οι ιθύνοντες του ΕΣΡ.

Από την ”εκτροπή” που επιφύλασσε, κατά το ΕΣΡ, το επίμαχο φιλί μεταξύ δυο ανδρών, στη σειρά του Παπακαλιάτη – Κλείσε τα Μάτια (MEGA, 2003) και είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου ύψους  100.000 ευρώ, στην απόλυτη αφαίρεση – ψαλίδισμα που επιβλήθηκε σε μια αντίστοιχη ”εκτροπή”  στη σειρά ο Πύργος του Ντάουντον (ΝΕΤ, 2012) 9 χρόνια μετά.

Ομοφοβία Βερύκιου & ΕΣΡ_5

Και από εκεί, πάλι, στην επιβολή προστίμου 30.000 ευρώ στο MEGA για την προβολή της ελληνικής ταινίας ”Straight Story” το 2010 με το σκεπτικό πως ”..πως μπορεί να επιφέρει σοβαρή βλάβη στην πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων”, στην απόρριψη αιτήματος διαφήμισης από το Gay Pride επειδή ”το σποτ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μήνυμα κοινωνικού χαρακτήρα” το 2013.

Αυτό το ΕΣΡ κλήθηκε να αποφανθεί μόλις πρόσφατα, για το αν ο Βερύκιος χρησιμοποίησε ομοφοβική γλώσσα τη στιγμή που το ίδιο φέρεται πολύ πιο ομοφοβικά από αυτόν. Ποιός προσπαθεί να συνετίσει ποιόν; Πάλι καλά που δεν επεβλήθη πρόστιμο στον ίδιο τον Κορτώ με το σκεπτικό πως ”με τις δηλώσεις του και με τη συμπεριφορά του υποκινεί τη νεολαία στο σοδομισμό και την ομοφυλοφιλία”.

Share