Τα καλυτερα αλμπουμ της χρονιας (1 – 5)

1) Wild Beasts – Present Tense

Wild Beasts - Present Tense

Με (σχεδόν) 100 λέξεις: Ηλεκτρονική ποπ με καρδιά και ψυχή που δανείζεται στοιχεία από το παρελθόν, καταφέρνει να μην εγκλωβιστεί σε αυτό και μέσα από μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι Wild Beasts με το Present Tense πηγαίνουν λίγο μακρύτερα από τα προηγούμενα (εξίσου πετυχημένα) άλμπουμ τους και δημιουργούν έναν σχεδόν αψεγάδιαστο δίσκο που φαντάζει λιτός εκ πρώτης όψεως μα δεν είναι. Από τα άλμπουμ που διαρκώς ανακαλύπτεις νέα εντυπωσιακά δομημένα επίπεδα και άμα βουτήξεις στο πλούσιο και πολύχρωμο σύμπαν του αδυνατείς να βγεις εύκολα από αυτό. Να σημειωθούν οι έξοχοι στίχοι, οι δυο αισθαντικές φωνές και το καταπληκτικό (γεμάτο συναίσθημα και υψηλή ερμηνευτική απόδοση) λάιβ που δώσανε σε ένα δύσκολο και ολίγον τι παγερό ελληνικό κοινό στο καλοκαιρινό Plissken Festival.

Top Tracks: Wanderlust, Sweet Spot, Daughters, A Simple Beautiful Truth, A Dog’s Life

2) Damien Jurado – Brothers and Sisters of the Eternal Son

Damien Jurado - Brothers And Sisters Of The Eternal Son

Με (σχεδόν) 100 λέξεις: Και μόνο το πρώτο κομμάτι (Magic Number) να ακούσει κάποιος μπορεί να καταλάβει πόση μαγεία μπορεί να περιλαμβάνει αυτός ο δίσκος. Θα πρέπει να φτάσει στο πέμπτο κομμάτι του δίσκου (Jericho Road) όμως για να νιώσει την συναισθηματικά εύρωστη κατάθεση που μας επιφυλάσσει με συγκλονιστικό τρόπο ο Damien Jurado και από εκεί στο γυμνό και αποκρυσταλλωμένο προτελευταίο ακουστικό κομμάτι (Silver Joy). Ο συνεσταλμένος και εγκρατής Jurado βρέθηκε οριακά πίσω από την πρώτη θέση και μας χάρισε ένα τίμιο άλμπουμ γεμάτο από μικρές ιστορίες αναζήτησης που ενώ φαντάζουν ενδόμυχες και τόσο προσωπικές έχουν την ικανότητα να αφορούν ένα μεγαλύτερο κοινό. Αλήθεια πότε ήταν η τελευταία φορά που σε συνεπήρε με τόσο ειλικρινή τρόπο ένας καλλιτέχνης;

Top Tracks: Magic Number, Jericho Road, Return To Maraqopa, Metallic Cloud, Silver Joy

3) Perfume Genius – Too Bright

Perfume Genius - Too Bright

Με (σχεδόν) 100 λέξεις: Πίσω από το ψευδώνυμο του Perfume Genius κρύβεται ο Mike Hadreas και πίσω από το Too Bright ένας ολόφωτος queer ύμνος γεμάτος ανθεκτικά τραγούδια. Σε τριάντα μόλις λεπτά και μέσα από μερικές πραγματικά εμπνευσμένες και πανέμορφες στιγμές (που δεν περιορίζονται στη χρήση κιθάρας ή πιάνου όπως στα προηγούμενα δύο άλμπουμ του) ο Handreas καταθέτει με την υπέροχη και τόσο ξεχωριστή φωνή του (που όχι δεν θυμίζει Antony) την αλήθεια του. Στην τρίτη  του δισκογραφική δουλειά, χωρίς να συμβιβαστεί λεπτό, συνεχίζει ακάθεκτος και με περίσσεια αξιοπρέπεια να μιλάει γι’ αυτά που άλλοι σιωπούν επιδεικτικά. Στο πρόσωπο του Handreas μια ολόκληρη κοινότητα βρίσκει έναν άξιο εκπρόσωπο και κάθε γνήσιος μουσικόφιλος έναν εξαιρετικό ερμηνευτή και δημιουργό.

Top Tracks: Queen, Fool, My Body, Grid, Too Bright

4) Swans – To Be Kind

Swans - To Be Kind

Με (σχεδόν) 100 λέξεις: Μετά την τεράστια επιτυχία της προ διετίας κυκλοφορίας τους (The Seer) ο αναζωογονημένος 60χρονος Michael Gira και η παρέα του δεν λένε να το βάλουν κάτω και παραδίδουν έναν ενδεχομένως πιο μυστικιστικό και αποκαλυπτικό δίσκο. Το τελευταίο τους πόνημα διαρκεί δύο ολόκληρες ώρες και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει φροντίσει να πετάξει τον ακροατή στις ερεβώδεις ατραπούς της ψυχής του. Μπορεί σε σημεία να ακούγεται μονότονο, εμμονοληπτικό ή ακόμη και ξεχειλωμένο είναι όμως ακριβώς αυτά τα στοιχεία που με αγωνιώδη και βασανιστικό τρόπο λειαίνουν και προετοιμάζουν το έδαφος για τον μεγαλειώδη και καθάριο τρόπο με τον οποίο αυτό θα κορυφωθεί. Άλμπουμ που λειτουργεί σαν ναρκωτικό και δεν ενδείκνυται για όλες τις ώρες είναι για εκείνες τις πολύ προσωπικές στιγμές που αναζητάς διακαώς να αποδράσεις, έστω κι αν κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως θα τσαλακωθείς.

Top Tracks: Just A Little Boy (For Chester Burnett), A Little God In My Hands, Bring The Sun (Toussaint L’ Ouverture), She Loves Us, Oxygen

5) Caribou – Our Love

Caribou - Our Love

Με (σχεδόν) 100 λέξεις: Καθαρή και αιθέρια ελεκτρόνικα από τον Καναδό Dan Snaith. Μετά από ένα σύντομο (ενδιαφέρον αλλά όχι τόσο πετυχημένο) διάλειμμα με το προσωνύμιο Daphni o Snaith επιστρέφει ως Caribou και παραδίδει ένα ακόμη αξιόλογο άλμπουμ. Τολμώ δε να ομολογήσω πως καταφέρνει να σταθεί στο ύψος του Swim (2010) και σε σημεία να το ξεπεράσει. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να ακούγεται πιο χαμηλόφωνο και λιγότερο περιπετειώδες στην πραγματικότητα όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Το Our Love χωρίς να αποκλείει τις πιο χορευτικές του στιγμές διαθέτει την απαραίτητη εγκεφαλικότητα και τολμάει να μιλήσει για την αγάπη μέσα από μια φρέσκια και ενδιαφέρουσα διαδρομή. Ηλεκτρονική μουσική που ενώ δεν φοβάται να πειραματιστεί σέβεται το ρυθμό, τη μελωδία και τα φωνητικά και αυτό τη στιγμή που η αλόγιστη χρήση του dub και του reverb έχει κατακλύσει και παραμορφώσει τα πάντα λέει πολλά.

Top Tracks: Can’t Do Without You, All I Ever Need, Our Love, Mars, Your Love Will Set You Free

Share