Save Ralph

Από το 1991, το διεθνές κομμάτι της Humane Society των Ηνωμένων Πολιτειών εργάζεται για να απαγορεύσει τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα, στις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αγορές ομορφιάς. Αποκορύφωμα θεωρείται η καμπάνια #BeCrueltyFree, η οποία εκκίνησε το 2012, με απώτερο σκοπό την επέκταση και σε έτερες χώρες του νομικού προτύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, μαζί με τους συνεργάτες της, από την αξιολόγηση της ασφάλειας χωρίς τη συμμετοχή ζώων (AFSA), η Humane Society International κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, για να στηρίξει τις μικρότερες επιχειρήσεις και να κάνει τις κυβερνήσεις να καταλάβουν τα πορίσματα των προσεγγίσεων που δεν συμπεριλαμβάνουν τα ζώα. Από το Ισραήλ μέχρι την Αυστραλία και από τη Νότια Κορέα μέχρι τη Νορβηγία, ψηφίστηκαν νομοσχέδια που τερμάτισαν πλήρως τα πειράματα, και έβαλαν αποτρεπτικούς όρους στην εισαγωγή ή πώληση των σχετικών προϊόντων. Παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες και τα θετικά αποτελέσματα που επέφεραν, σε σχεδόν σαράντα κράτη ή πολιτείες, πάντως, χιλιάδες ζώα εξακολουθούν να βασανίζονται σε εργαστήρια σε ολόκληρη την υφήλιο (στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Αργεντινή). Ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υποτίθεται πως από νωρίς έδειξε τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν πιστά και οι υπόλοιποι, όλα δείχνουν πως κρέμονται από μια λεπτή κλωστή, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων με την υποστήριξη ακόμη και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποπειράται να υπονομεύσει τη συμφωνία υπόδειγμα του 2013.

Με το ογδόντα τοις εκατό των κρατών, να συνεχίζει να κάνει δοκιμές καλλυντικών σε ζώα,  και την Ευρωπαϊκή Ένωση να πιέζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, η Humane Society International, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση – να εμπλουτίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει με ένα έξοχο μικρού μήκους stop-motion animation (καρέ καρέ εμψύχωση αντικειμένων) που αφυπνίζει τον θεατή / καταναλωτή. Έχοντας στο πλευρό της, μια σειρά από αρκετά ταλαντούχους και αναγνωρίσιμους ηθοποιούς (Τάικα Γουαϊτίτι, Ρίκι Τζερβέις, Ζακ Έφρον, Ολίβια Μαν), τον ανερχόμενο Σπένσερ Σάσερ στη σκηνοθεσία, το σενάριο και το μοντάζ και τον πεπειραμένο Άντι Γιεντ στην κίνηση της μαριονέτας και τη διακόσμηση του περιβάλλοντος, η Humane Society International κατέληξε στο ‘Save Ralph’, που συνταιριάζει ανεπανάληπτα την ενσυναίσθηση της εξιστόρησης με τις δυνατότητες του κινούμενου σχεδίου. Με αυτό τον τρόπο, ο μεγαλύτερος οργανισμός προστασίας των ζώων συμβάλλει ακόμη πιο ενεργά στον ποικιλόμορφο αγώνα που δίνει, για την απαγόρευση των δοκιμών καλλυντικών σε ζώα, ή και την εμπορία καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Ο Ραλφ (Τάικα Γουαϊτίτι) είναι ένα από τα χιλιάδες κουνέλια (και φυσικά, λοιπά ζώα) που χρησιμοποιούνται κάθε έτος σε δοκιμές καλλυντικών. Ο Ραλφ, όπως αναφέρει με ανεκτικό αλλά και σκωπτικό τρόπο, και στο ξεκίνημα της ταινίας, από γεννησιμιού του δεν έχει άλλη προτίμηση από το να είναι πειραματόζωο. Γι’ αυτό και έχει απωλέσει την όρασή του από το ένα του μάτι, ακούει έναν παρατεταμένο θόρυβο από το ένα του αυτί και η επιδερμίδα του από τα κατά τόπους εγκαύματα του προξενεί αφόρητους πόνους και σοβαρά κινησιολογικά προβλήματα. «Μα στο τελείωμα της ημέρας, είναι μάλλον εντάξει, μιας και το κάνουμε για τους ανθρώπους, που είναι παραπάνω ανώτεροι από μας τα ζώα», λέει χαρακτηριστικά. Εν είδει ψευδο-ντοκιμαντέρ, ο Σπένσερ Σάσερ, συστήνει τον αξιολάτρευτο και καταταλαίπωρο κούνελο (ένα κινηματογραφικό συνεργείο του παίρνει αποκλειστική συνέντευξη), τη στιγμή που με το χιούμορ που επιστρατεύει και τον ωραίο σκηνικό διάκοσμο, ξεγελάει τον θεατή. Παρά τα όσα αποτρόπαια αποκαλύπτονται, δημιουργείται ένα κλίμα που δεν απομακρύνει τον τελευταίο. Μέχρι το σημείο εκείνο τουλάχιστον, που ένα ανθρώπινο χέρι εισβάλλει από την οροφή και υφαρπάζει τον Ραλφ, για να τον υποβάλλει, στο καθημερινό του μαρτύριο. Μέχρι το σημείο εκείνο τουλάχιστον, που η κάμερα εισέρχεται σε ένα εργαστήριο που και άλλα κουνέλια δεινοπαθούν, και κάθε άλλο παρά απολαμβάνουν ή αποδέχονται καρτερικά ενέργειες που αργά και βασανιστικά τα σκοτώνουν. Ακόμη και σε αυτό το σημείο πάντως, ο Ραλφ διατηρεί το συγκαταβατικό και δηκτικό ύφος που έδειξε και πρωτύτερα. Εξακολουθεί να δικαιολογεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να υπερασπίζεται τους ανθρώπους που συνεχίζουν να αγοράζουν καλλυντικά που προέρχονται από δοκιμές σε ζώα (μολύβι για τα μάτια, σαμπουάν για τα μαλλιά, βάλσαμο για τα χείλη). Ως εκ τούτου, αφήνεται ο θεατής να κάνει τις διαπιστώσεις του, κάτι που δεν είναι δύσκολο, μιας και από τη ζημιά που έχει υποστεί ο Ραλφ, η εικόνα του είναι τόσο κακή, που δεν απαιτείται καμία φραστική εξήγηση.

Η Human Society International πιστεύει πως κανένα ζώο δεν πρέπει να βασανίζεται και να πεθαίνει στο όνομα της ομορφιάς. Κάτι που το συμμερίζονται όλοι όσοι συνεργάστηκαν για τη δημιουργία τούτου του εξαιρετικά πρωτότυπου και απροσδόκητου μικρού μήκους stop-motion animation. Όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο Σπένσερ Σάσερ, «Τα ζώα στα εργαστήρια δοκιμών καλλυντικών δεν έχουν άλλη επιλογή και είναι δική μας ευθύνη να πράξουμε κάτι γι’ αυτό. Όταν μου δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσω μια νέα καμπάνια για τη Humane Society International, ένιωσα ότι το stop motion animation ήταν ο βέλτιστος τρόπος για να μεταβιβαστεί το μήνυμα. Όταν βλέπεις τη φρικτή πραγματικότητα του τρόπου μεταχείρισης των ζώων, δεν μπορείς παρά να κοιτάξεις μακριά. Εκείνο που ήλπιζα να κάνω με τούτη την ταινία ήταν να δημιουργήσω κάτι που να δίνει ένα μήνυμα χωρίς να είμαι ιδιαίτερα βαρύς. Ελπίζω ότι το κοινό ερωτεύεται τον Ραλφ και επιθυμεί να πολεμήσει γι’ αυτόν και άλλα ζώα σαν κι εκείνον, έτσι μπορούμε να απαγορεύσουμε τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα, μια για πάντα». Για του λόγου το αληθές, λίγες βδομάδες πέρασαν από την πρώτη παρουσίαση του ‘Save Ralph’ στο διαδίκτυο, και η καμπάνια #SaveRalph έχει ξεκινήσει να έχει αντίκτυπο και να δρέπει τους καρπούς της. Με την προσδοκία να ακολουθήσουν σύντομα περισσότερες χώρες, στο Μεξικό, μετά από τη συλλογή παραπάνω από 1,3 εκατομμυρίων υπογραφών, η Βουλή των Αντιπροσώπων υπέβαλε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα, καθώς επίσης την εισαγωγή ή πώληση προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς που αναπτύχθηκαν με βάση τις δοκιμές αυτές σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, ύστερα από την έναρξη ισχύος της συγκεκριμένης πρότασης νόμου (το νομοσχέδιο έχει ήδη περάσει και από τα δύο νομοθετικά σώματα και έτσι βρίσκεται ένα βήμα πριν γίνει νόμος του κράτους).

Share